Runboard.com
Слава Україні!
Community logo


runboard.com       Registreren voor een gratis Wereldwijd account (Neem eerst een kijkje) | Log in: (), globally (Wachtwoord vergeten?)

 
Yuri166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Administrator

Geregistreerd: 09-2005
Lokatie: ´s Gravenwezel (B)
Posts: 16927
Vervangen van stadslampje bij fabrieks orginele xenon verlichting


Een hele duidelijk How To van....jawel....Ton001:

Vervangen van een kapot stadlicht bij Xenon unit:

Het gaat ook hier om dit type lamp:
Image

Vooraf de volgende zaken verwijderen:
Het is in ieder geval noodzakelijk om de kunststof afdekplaat boven de unit die herstelt moet worden weg te halen.
Verder is het mij zinvol gebleken om net even wat meer ruimte te krijgen door ook de afdekplaat boven de radiator te verwijderen gedurende de werkzaamheden. Scheelt heel veel schrammen en krassen en zeker met de toch al beperkte ruimte aan te bevelen.

Vervangen van een stadlicht lampje gaat als volgt:
Voorzorgsmaatregel: contact uit en/of accu loskoppelen.
Zorg bij accu loskoppelen dat je de nodige codekaarten bij de hand hebt voor het terug activeren van o.a. het ICS.

Image

1 = stekker van de lampen
2= stekker van de stelmotor.
Beide dienen los gemaakt te worden. Zitten geborgd middels een lip die weggebogen moet worden. Dan is de stekker zo uit de contrastekker te halen.

Image

De contrastekker die hier nog op de achterzijde van de ballast zit is eenvoudig los te halen door hem omhoog te trekken. Zit vast op een lange aluminium “pal” zal ik het maar noemen. Is daar ook weer eenvoudig op terug te schuiven.
Ballast los maken - - de draairichting is zowel voor links als rechts naar het midden van de auto toe. Ongeveer een achtste slag. Pas op dat je met het wegleggen van de ballast (zo ver mogelijk) de draden niet kapot trekt. En helaas zijn deze draden niet al te lang….
De ballast is moeilijk naar het midden te draaien, zit behoorlijk strak geborgd.

Image

Na het verwijderen van de ballast (plaatje boven is gezien vanaf de co.ckpit) dienen de 3 kunststof bouten verwijdert te worden. Deze zijn het best los te maken door er een inbussleutel 8mm in te steken. Vastdraaien is als het goed is gebeurd met de hand, handvast is ruim voldoende maar vaak zitten ze te vast.
Alle 3 los draaien en verwijderen. Let op: laat er niet eentje vallen, vreemd genoeg vallen ze nooit op de grond of zo en terug vinden is een probleem! Inbussleutel 8mm zorgt ervoor dat ze behoorlijk strak op de inbussleutel vastzitten, vallen is dan niet zo gauw mogelijk. Overigens voor de ruimte is het handiger om een 8mm inbussleutel af te zagen tot een lengte welke je zelf het handigst vindt. Los draaien dan d.m.v. bijvoorbeeld een tangetje erop tot e.e.a. gangbaar is, verder op hand i.v.m. vallen!

Image

Trek de afdichtkap voorzichtig los, probeer niet e.e.a. via het gat van de ballast te doen, je trekt de boel dan namelijk kapot!!!
Leg ballast en afdekkap zo ver mogelijk weg en ja, hadden ze nou die snoertjes een aansluitdraadjes maar wat langer gemaakt .
Als je met je gezicht naar de auto toestaat voel je rechtsboven de Xenonlamp aansluiting een lip. Deze kan, eventueel met wat draaien, naar achteren bewogen worden.
Deze stift, 1a, geheel uitnemen.
Op het uiteinde van de stift zit het stadslampje. De oude uit de bajonetfitting nemen en een nieuw lampje plaatsen.
Let op: bij het centrale contact op de fitting van het lampje zit een soldeerdruppel. Wanneer deze te dik is aangebracht kan het plaatsen en uitnemen van het lampje erg moeilijk gaan. Kan je een lampje kosten!

De stift 1a terug in de opening geleiden en geheel doorduwen. Vast zetten door het laatste stukje (paar millimeter) met een licht draaiende beweging de stift aan te duwen.
Indien gewenst kun je de lamp en stelmotor stekkers nu terugplaatsen om te zien of de lamp doet wat hij moet doen. Ook bij stadslicht moet de stelmotor werken!
Als de lamp brand en de stelmotor werkt, contact/accu uitschakelen en afmonteren.

Image

Afdekkap 1b weer terugplaatsen, zorg dat, voor je de kunststofbouten terug zet, eerst alle bevestigingspunten op zijn plaats zitten. Dan kunststofkoppen 1a terug op de plek draaien en tot handvast aandraaien. Eventueel (stukje gemoedsrust) met inbussleutel 8mm natrekken, niet te vast, is en blijft kunststof!

Image

Ballast weer terug plaatsen, schuin erop zetten en hoogste punt richting zijspatscherm draaien. Klikt vast. Kan vrij veel kracht vragen maar kan niet fout gaan eigenlijk.
 
Image

Stekkers terug op hun plaats zetten.

Lampen moeten nu weer werken.

De plaat boven de radiator terug zetten,
Kunststof afdekplaat boven de gerepareerde unit terug plaatsen.
Eventueel de codes invoeren welke gevraagd worden.


---
2000 Alfa 166 3.0 V6 24v Super †
1993 Alfa RZ (Project)
1994 Alfa 155 V6
2007 Alfa 159 SW 1.9 JTD 8v

Off Topic:
2008 Fiat 500 1.3 JTDm Pop
17/Apr/2008, 20:53 Link to this post Verzend Email aan Yuri166   Verzend persoonlijk bericht aan Yuri166
 
U bent niet ingelogd (Aanmelden)