Runboard.com
Слава Україні!
Community logo


runboard.com       Registreren voor een gratis Wereldwijd account (Neem eerst een kijkje) | Log in: (), globally (Wachtwoord vergeten?)

 
Yuri166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Administrator

Geregistreerd: 09-2005
Lokatie: ´s Gravenwezel (B)
Posts: 16927
Vervangen van dimlicht bij fabrieks orginele xenon verlichting


Nog zo'n duidelijke How To van Ton001. (Goed bezig voor een opperhoofd)


How To: Koplampje bij Xenon vervangen.

Zowel stadlichtlampje als de Xenon zelf


Om onderstaand type lamp gaat het dus:
Image

Vervangen van de Xenon gasontlading dimlicht lamp:
Voorzorgsmaatregel: contact uit en/of accu loskoppelen.

Voor alle duidelijkheid, het lampje van de richtingaanwijzer is te vervangen zonder dat startapparaat/ballast verwijdert hoeft te worden. Voor stadlicht en dimlicht dient dit wel te gebeuren, evenals grootlicht.

Image

1 = stekker van de lampen
2= stekker van de stelmotor.
Beide dienen los gemaakt te worden. Zitten geborgd middels een lip die weggebogen moet worden. Dan is de stekker zo uit de contrastekker te halen.

Image

De contrastekker die hier nog op de achterzijde van de ballast zit is eenvoudig los te halen door hem omhoog te trekken. Zit vast op een lange aluminium “pal” zal ik het maar noemen. Is daar ook weer eenvoudig op terug te schuiven.
Ballast los maken - - de draairichting is zowel voor links als rechts naar het midden van de auto toe. Ongeveer een achtste slag. Pas op dat je met het wegleggen van de ballast (zo ver mogelijk) de draden niet kapot trekt. En helaas zijn deze draden niet al te lang….
De ballast is moeilijk naar het midden te draaien, zit behoorlijk strak geborgd.

Image

Na het verwijderen van de ballast (plaatje boven is gezien vanaf de co.ckpit) dienen de 3 kunststof bouten verwijdert te worden. Deze zijn het best los te maken door er een inbussleutel 8mm in te steken. Vastdraaien is als het goed is gebeurd met de hand, handvast is ruim voldoende maar vaak zitten ze te vast.
Alle 3 los draaien en verwijderen. Let op: laat er niet eentje vallen, vreemd genoeg vallen ze nooit op de grond of zo en terug vinden is een probleem! Inbussleutel 8mm zorgt ervoor dat ze behoorlijk strak op de inbussleutel vastzitten, vallen is dan niet zo gauw mogelijk. Overigens voor de ruimte is het handiger om een 8mm inbussleutel af te zagen tot een lengte welke je zelf het handigst vindt. Los draaien dan d.m.v. bijvoorbeeld een tangetje erop tot e.e.a. gangbaar is, verder op hand i.v.m. vallen!

Image

Trek de afdichtkap voorzichtig los, probeer niet e.e.a. via het gat van de ballast te doen, je trekt de boel dan namelijk kapot!!!
Leg ballast en afdekkap zo ver mogelijk weg en ja, hadden ze nou die snoertjes een aansluitdraadjes maar wat langer gemaakt .
Je ziet nu de achterzijde van de Xenon lamp zitten. Hierop zit de aansluiting van het snoer middels een grote aluminium “dop”.
Trek deze dop 1 (spanning is natuurlijk uit of beter nog, de accu is los) los van de achterzijde van de lamp. Dit is richting co.ckpit. Je ziet nu de fitting van de lamp, kunststof (2b). Dan wordt het pielen, borgveer 2a moet los. Deze houdt de lamp vast in de veerklem die je rondom de lamp ziet hierboven. Duwen en draaien is het devies. Ga niet door als het niet lukt, dan moet je de andere kant uit!!!! Kan afbreken als je toch door drukt.
Wanneer de borg pal los is kan de lamp worden uitgenomen. Is middels een bajonetsluiting vastgezet. Je kan de elektrische aansluiting van de fitting ook na het uitnemen van de lamp loshalen. Geeft wat meer houvast op de lamp.

Terugplaatsen lamp en afsluiten van de unit.
Nieuwe lamp in de bajonetsluiting plaatsen, past maar op één manier! Niet forceren.
Borg pal 2a terugplaatsen, de lamp zit dan vast maar is min of meer “geveerd”.

Image

Aansluiting terug achter op de lamp drukken. Kan ook voor het terugplaatsen van de lamp in de unit.

Image

Afdekkap 1b weer terugplaatsen, zorg dat, voor je de kunststofbouten terug zet, eerst alle bevestigingspunten op zijn plaats zitten. Dan kunststofkoppen 1a terug op de plek draaien en tot handvast aandraaien. Eventueel (stukje gemoedsrust) met inbussleutel 8mm natrekken, niet te vast, is en blijft kunststof!

Image

Ballast weer terug plaatsen, schuin erop zetten en hoogste punt richting zijspatscherm draaien. Klikt vast. Kan vrij veel kracht vragen maar kan niet fout gaan eigenlijk.

Image

Stekkers terug op hun plaats zetten.

Eventueel kun je dan eerst de lamp uitproberen. Accu indien nodig aansluiten eerst.
Let op, de gasontladingslamp nooit met de vingers aanraken!!!

De plaat boven de radiator terug zetten,
Kunststof afdekplaat boven de gerepareerde unit terug plaatsen.
Eventueel de codes invoeren welke gevraagd worden.Laatst gewijzigd door Yuri166, 17/Apr/2008, 21:39


---
2000 Alfa 166 3.0 V6 24v Super †
1993 Alfa RZ (Project)
1994 Alfa 155 V6
2007 Alfa 159 SW 1.9 JTD 8v

Off Topic:
2008 Fiat 500 1.3 JTDm Pop
17/Apr/2008, 21:21 Link to this post Verzend Email aan Yuri166   Verzend persoonlijk bericht aan Yuri166
 
U bent niet ingelogd (Aanmelden)