Runboard.com
Слава Україні!
Community logo


runboard.com       Registreren voor een gratis Wereldwijd account (Neem eerst een kijkje) | Log in: (), globally (Wachtwoord vergeten?)

 
Yuri166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Administrator

Geregistreerd: 09-2005
Lokatie: ´s Gravenwezel (B)
Posts: 16927
Vervangen Kachelradiator


Problemen met de kachelradiator zijn bij de 166 helaas een bekend probleem. Het is niet of hij zal gaan lekken, maar eerder wanneer. Vooral eigenaren van een Sportronic dienen hier erg attent op te zijn, een lekkende kachelradiator is funest voor de sportronic computer.

Hoe vast te stellen? Check of het achter de middenconsole/ICS vochtig is. Zijbekleding van de middenconsole bij de voeten zit met 1 schroef vast. Ook is een zoetige geur bij het aanzetten van de kachel een indicatie dat er een lek is. Negeer dit niet! Zeker niet als je een sportronic hebt.

Hoe te vervangen:

Als eerste de opmerking dat het een klus is die wel wat sleutelvaardigheid vereist. Het is niet direkt een karwei voor de onervaren sleutelaar dus.


Open de motorkap an verwijder de ruitenwissers. Deze kunnen vast zitten, een beetje WD40 en wat voorzichtige tikken met een hamer op de as kunnen nodig zijn. Sla niet direkt op de as, maar draai de moer er een paar gangen op, en sla daar op. Een moer is makkelijker en voordeliger te vervangen dan de as.

Verwijder nu de parafan.

Image
Image

In het midden zit een zwarte box met airco leidingen, daarachter zit de kachelradiator.

Aan de rechter kant (van voor naar achter gezien) zit het ruitenwissermechanisme. Maak de twee stekkers los, en verwijder het hele mechanisme.

Image

Aan de linkerkant van de aircobox zit de ventilator, maak alle stekkers los, en maak de kabel los uit de klemmen. Tussen de aircobox en de kschelradiator zit een mix klep, ook deze heeft een stekker die los moet. Nu kan het relais en zekeringen kastje los gemaakt worden, en opzij gelegd.
Neem ook het pollenfilter uit.

Image
Image


Verwijder de met drie clipjes vast zittende afdekplaat boven op de aircobox.
Maak de steunen van de aircobox links en rechts los. De rechter is eenvoudig te verwijderen, de linker blijft los liggen. Het helpt als je van te voren de ventilator los maakt. Ook deze hoeft er niet uit, maar het beetje ruimte wat je krijgt als er beweging in zit is welkom.
Schroef nu de bovendste afdekkap van de aircobox los, en verwijder deze. Je kijkt nu op de verdamper van de airco. Deze moet er uit. Dit kan op twee manieren. Je hebt het aircosysteem laten aftappen, dan kan je de leidingen splitsen en de verdamper uitnemen. Als je net als ik het systeem nog maar net hebt bij laten vullen, en je bent te Hollands om hem weer leeg te laten trekken, dan kan het ook zonder dit te doen. Je zorgt dat de twee leidingen die uit de verdamper komen helemaal los zijn uit alle beugels tot aan het stuurbekrachtigingsreservoir. Je kan de verdamper nu omhoog halen, en de leidingen met beleid voorbij een aantal in de weg zittende steunen geleiden. Het is niet nodig de leidingen te buigen, maar even onder spanning zetten op deze momenten is wel noodzakelijk. Als de verdamper vrij is, haal hem dan naar voren, en leg hem op de motor. Realiseer je dat deze hier blijft liggen voor de rest van de klus totdat hij wordt terug geplaatst. Ligt dus wel iets in de weg.

Image

Verwijder nu de onderste helft van de aircobox.

Image

Je kijkt nu tegen de mix klep aan waarvan je eerder al de stekker moest los maken. Deze zit met 5 schroejes vast. Haal deze los, en neem de klep uit.

Daar zit ie dan...
Maak de twee slangen los. Indien gewenst kan je het koelsysteem eerst aftappen door de onderste slang van de radiateur los te maken.
Je kan de kachelradiateur nu uit nemen.

Image


Terug zetten gaat in omgekeerde volgorde.
Vergeet niet de schuimstrips die je bij je nieuwe kachelradiator hebt gekregen er op te plakken. Neem de oude als voorbeeld.

Vergeet jezelf niet te verwennen met een nieuw pollenfilter.
[IMG]

Image

Voor je de laatste afdekplaten monteerd, vul het koelsysteem tot het min niveau. Indien gewenst is de afgetapte koelvloeistof te hergebruiken, echter is het wel raadzaam deze dan eerst te filteren door een doek.

Als het systeem gevuld is, start de motor en zet de kachel op vol heet. Laat de motor nu rustig warm draaien, en vul indien nodig het koelvloeistof niveau aan tot min. Als de motor op temperatuur is, vul dan het niveau op tot max en draai de dop op het reservoir.
Controleer op lekkages.

Monteer nu de laatste delen en check het niveau nog eens na een proefrit. Na een weekje nog eens checken, en indien nogig aan vullen.

Suc6
Yuri


Laatst gewijzigd door Yuri166, 7/Aug/2010, 19:18


---
2000 Alfa 166 3.0 V6 24v Super †
1993 Alfa RZ (Project)
1994 Alfa 155 V6
2007 Alfa 159 SW 1.9 JTD 8v

Off Topic:
2008 Fiat 500 1.3 JTDm Pop
17/Jun/2009, 19:49 Link to this post Verzend Email aan Yuri166   Verzend persoonlijk bericht aan Yuri166
 
Yuri166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Administrator

Geregistreerd: 09-2005
Lokatie: ´s Gravenwezel (B)
Posts: 16927
Re: Vervangen Kachelradiator


Van Toni358 kwam deze handige tip. Dus als je de boel open hebt liggen, zeker even doen.

 emoticon Toni. emoticon


citaat:

alfisti Schreef:

Voor de genen die de kachelradiateur moeten vervangen, wil ik een tip mee geven.
De kachelradiateur is van aluminium en zit opgesloten in een kunstof behuizing. Waarom gaan ze lekken, simpel door het stromen van de koelvloeistof krijg je een galfanische werking, in koelvloeistof zitten zuren. Door het stromen van de vloeistof wordt er een electrostatische spanning opgewekt in de kachelradiateur. Omdat deze in een kunstof behuizing zit en met rubberen slangen zijn verbonden met de rest van de componenten, wordt de radiateur in feite opgeladen en niet ontladen. Aluminium kan daar niet tegen en gaat dan ook op de zwakke delen (meestal in de bochtjes) corroderen (roesten).
Een hele simpele oplossing hier voor is maak een massa kabel aan de kachelradiateur en verbind die met een goed massa punt op de carrosserie.

Groet Toni emoticon

---
2000 Alfa 166 3.0 V6 24v Super †
1993 Alfa RZ (Project)
1994 Alfa 155 V6
2007 Alfa 159 SW 1.9 JTD 8v

Off Topic:
2008 Fiat 500 1.3 JTDm Pop
27/Jul/2010, 18:07 Link to this post Verzend Email aan Yuri166   Verzend persoonlijk bericht aan Yuri166
 
Yuri166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Administrator

Geregistreerd: 09-2005
Lokatie: ´s Gravenwezel (B)
Posts: 16927
Re: Vervangen Kachelradiator


Voor de JTD rijder kreeg ik vandaag wat aanvullende informatie omdat het daar blijkbaar net anders zit. Met behulp van deze aanvulling van Ian166 zou het moeten lukken.

citaat:

Ian166 Schreef:

Ik heb aan de HOW TO enorm veel hulp gehad. Alleen de HOW TO zoals die beschreven is, geldt voor een V6.
Bij een JTD zit het daar toch net even anders.

De rail met relais en zekeringen in de motorruimte kun je bij een JTD niet wegnemen omdat er nog een boom doorgaat naar de rechter voorzijde van de auto. Je kan hem dus niet naar de zijkant tillen.

Wat wij hebben gedaan, en we hebben geen foto's gemaakt helaas in de haast, alle relais en zekeringhouders losgeklikt. De gehele metalen rails er tussen uit gewipt zodat er alleen een dradenboom ligt. Deze kun je, als je een beetje ruimte maakt waar de kabelboom door het schutbord naar de motor gevoerd wordt en het schutbord wat verbuigt, over het schutbord heentrekken. Zo heb je nèt genoeg ruimte en kun je dan de airco unit en kachelbox (met moeite) verwijderen.
---
2000 Alfa 166 3.0 V6 24v Super †
1993 Alfa RZ (Project)
1994 Alfa 155 V6
2007 Alfa 159 SW 1.9 JTD 8v

Off Topic:
2008 Fiat 500 1.3 JTDm Pop
12/Oct/2011, 19:10 Link to this post Verzend Email aan Yuri166   Verzend persoonlijk bericht aan Yuri166
 
U bent niet ingelogd (Aanmelden)