Runboard.com
You're welcome.
Community logo


runboard.com       Registreren voor een gratis Wereldwijd account (Neem eerst een kijkje) | Log in: (), globally (Wachtwoord vergeten?)

 
Yuri166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Administrator

Geregistreerd: 09-2005
Lokatie: ´s Gravenwezel (B)
Posts: 16927
Reinigen ruitewissermechanisme bij het probleem dat de wissers niet meer stoppen


Hier een How To die al weer te lang op de plank lag. Waarvoor mijn excuses!

Een hele nuttige van Marcel230 (AR166TS16v) voor een probleem waar meerdere 166's last van hebben. Het blijven door wissen van de ruitewissers. Lijkt op een plakkend relais, maar niets is minder waar, en eigenlijk heel goedkoop zelf op te lossen.
Marcel, Bedankt. emoticon


Beste clubleden/166 liefhebbers
 
Op het messageboard ben ik meerdere malen mensen tegen gekomen die problemen hadden/hebben met de ruitenwissers. Het al dan niet weer uit gaan of het stil blijven staan halverwege de ruit.
 
Na wat research op dit forum, wat tips van Yuri, en een afbeelding op een ander alfa-forum heb ik van de week de stoute schoenen aan getrokken en ben gaan proberen.
 
Wat heb ik gedaan....
 
Als eerste heb ik de ruitenwissers gedemonteerd ( nadat ik deze heb gemerkt op het ruit dmv stukje schilders tape ) dit ten aanzien van het later weer monteren van de ruitenwissers, zodat deze weer op de goede plaats teruggezet worden.
Let op deze kunnen vrij vast zitten. Ik heb er een beetje WD-40 op gespoten, en met een klein tikje op de as van de ruitenwisser, een beetje morrelen gingen ze er vrij makkelijk vanaf.
 
Image
(foto 1)
 
 
Vervolgens heb ik de parafan verwijdert
 
Image
(foto 2)
 
 
Nu is het ruitenwisser mechanisme al zichtbaar. Ik heb het zwarte armpje zoals te zien is op deze foto los gehaald, en de ruitenwisser motor eruit geschroefd, drie boutjes, geen probleem, wijst zich vanzelf.
 
Vervolgens de twee stekkertjes los gehaald door de metalen klemmetjes te verwijderen en dan lift je hem er zo uit.
 
Image
(foto 3)
 
Vervolgens het goudkleurige metalen plaatje eraf geschroefd, wederom 3 boutjes, en dan heb je de motor ontleedt.
Aan de achterkant bevind zich een kastje dat dmv klemmetjes vast zit en heel simpel uit elkaar geklikt kan worden. Dan zie je de 3 metalen contact pennetjes ( de bron van ellende )
 
Image
(foto 4)
 
De metalen pennetjes zaten onder een witte smeer substantie. Deze heb ik schoon gemaakt, en iets terug omhoog gebogen, zodat ze weer goed contact maken. Het motort-tje zelf was ook wat van dat smeer doorheen gekomen, en ook dit schoon gemaakt.
Beetje WD-40 erop en de twee motor deeltjes weer voorzichtig in elkaar geklikt.
 
Toen de stekkertjes er weer op en eerst maar even controleren.
 
Een keer omhoog met de hendel en ja hoor een keer heen en weer.
 
Dan alles op omgekeerde volgorde weer ingebouwd, ruitenwissers weer gemonteerd, ( erg handig die twee stukjes schilders tape, en klaar.
 
Ik heb er al met al 2 uurtjes over gedaan, maar ik moet erbij zeggen dat ik totaal niet technisch ben, en alles meerdere keren heb nagekeken.
 
Voor de wat meer geoefende sleutelaar moet dit een klusje van niets zijn, en neemt een hele hoop ergernis weg.
 
Succes !
AR166TS16v aka Marcel230

---
2000 Alfa 166 3.0 V6 24v Super †
1993 Alfa RZ (Project)
1994 Alfa 155 V6
2007 Alfa 159 SW 1.9 JTD 8v

Off Topic:
2008 Fiat 500 1.3 JTDm Pop
28/Nov/2011, 1:50 Link to this post Verzend Email aan Yuri166   Verzend persoonlijk bericht aan Yuri166
 
Yuri166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Administrator

Geregistreerd: 09-2005
Lokatie: ´s Gravenwezel (B)
Posts: 16927
Re: Reinigen ruitewissermechanisme bij het probleem dat de wissers niet meer stoppen


Stefan036 heeft onder andere met behulp van deze How To, zelf dit euvel op weten te lossen bij zijn bella. Hij had nog een paar aanvullende tips die het voor een volgend lid wellicht iest makkelijker maakt.
Waarvoor dank. emoticon

citaat:

StefanvdB Schreef:

Zie onder voor mijn suggesties voor de How To in cursief. De rest is van de How To.  
Nu is het ruitenwisser mechanisme al zichtbaar. Zet de motor in de ruststand (ruitenwisserhendel 1 keer omhoog, dan weet je het zeker. Vergeet niet de auto weer van contact te halen). Noteer de stand van het zwarte armpje of maak er een foto van. Ik heb het zwarte armpje zoals te zien is op deze foto los gehaald, en de ruitenwisser motor eruit geschroefd, drie boutjes, geen probleem, wijst zich vanzelf.

Nu zijn er 2 opties. Je kunt proberen het totale mechanisme eruit te lichten zoals hierboven beschreven, maar dat is mij niet gelukt. Ik heb dus eerst het mechanisme en de motor van elkaar losgehaald (de 3 boutjes op het goudkleurige plaatje). De motor kun je neerleggen onderin de bak, en het mechanisme is zo makkelijker los te halen. Ook kun je nu beter bij de stekkertjes waarmee de motor vastzit. De metalen klemmetjes waarmee de stekkertjes vastzitten is anders heel erg lastig.

Dan alles op omgekeerde volgorde weer ingebouwd

Ook bij het terugzetten heb ik eerst de motor met de stekkertjes verbonden en in de bak gelegd. Daarna boven de motor het mechanisme met de boutjes vastgezet en vervolgens de motor eronder gehangen en met de 3 boutjes weer vastgezet aan het mechanisme. Zelfs met mijn grote handen is daar ruimte genoeg voor. Zet vervolgens de motor in ruststand met de ruitenwisserhendel (ruitenwisserhendel 1 keer omhoog, dan weet je het zeker. Vergeet niet de auto weer van contact te halen). Zet het zwarte armpje weer vast zoals je het losgehaald hebt met de motor in ruststand.

---
2000 Alfa 166 3.0 V6 24v Super †
1993 Alfa RZ (Project)
1994 Alfa 155 V6
2007 Alfa 159 SW 1.9 JTD 8v

Off Topic:
2008 Fiat 500 1.3 JTDm Pop
23/Jan/2012, 0:28 Link to this post Verzend Email aan Yuri166   Verzend persoonlijk bericht aan Yuri166
 
U bent niet ingelogd (Aanmelden)