Runboard.com
You're welcome.
Community logo


runboard.com       Registreren voor een gratis Wereldwijd account (Neem eerst een kijkje) | Log in: (), globally (Wachtwoord vergeten?)

 
Yuri166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Administrator

Geregistreerd: 09-2005
Lokatie: ´s Gravenwezel (B)
Posts: 16927
Vervangen motorkap vergrendelingskabel


Adriaan166 heeft voor ons een beschrijving gemaakt hoe je de motorkapkabel kan vervangen. De 166 van Adriaan is een FL, maar de VL is vergelijkbaar.
Adriaan, emoticon emoticon .


ELearn code: 7025A26

Repareren c.q. vervangen van de motorkapvergrendelingskabel

Wanneer je in het bezit bent van ELearn kun je na het opstarten de code invoeren. Je vindt dan een beschrijving van het vervangen van de kabel. Toch lijkt het mij handig om het vanuit mijn eigen ervaringen iets uitgebreider te beschrijven. Het vervangen van de kabel is geen simpele klus, maar prima zelf uit te voeren.

Benodigdheden:
Diverse gereedschappen (sleutel M13, sterschroevendraaier)
Trekveer
Gladde tape
Tie wraps of ijzerdraad
Krik, steun of brug1.Open de motorkap.

2.Verwijder de bovenplaat van de gril, de gril zelf en de kleine gril naast de linkerkoplamp.

3. Maak de grote veer die je in het slotmechanisme ziet los en duw het aan de kant. Daaronder zie je de vergrendelingskabel zitten

4. Maak de kabel los van het slotmechanisme (witte kunststofgedeelte losdrukken, daarna palletje van de kabel uit het scharniertje duwen).

5. Trek de kabel los uit de 2 klemmetjes die je achter de kleine gril ziet.

6. Maak het uiteinde van de kabel nu vast aan de trekveer. Zorg dat het geheel zo plat en glad mogelijk is, dat maakt het doorvoeren straks gemakkelijker.

Ik heb dit gedaan met kleine tiewraps. 1 om het einde van de kabel en daardoorheen een kleine die aan de trekveer vastzit. Daaromheen heb ik gladde tape gewikkeld.

Tip:
Wikkel gele tape om de verbinding met de trekveer. Dat kan straks van pas komen wanneer je de kabel moet zoeken aan de onderzijde van het motorblok.


7. Maak nu de kabel aan de binnenzijde los:
De hendel is bevestigd met een moer M13. Draai deze los en trek het naar je toe (let op, eromheen zitten plastic ringetjes, dus voorzichtig verwijderen).

8. Verwijder het rubberen dopje uit de hendel en haal de kabel los.
De kabel loopt langs de achterwand en wordt ter hoogte van het koppelingspedaal door het tussenschot gevoerd naar het motorcompartiment. Je hoeft in principe de bekleding boven de pedalen niet los te halen.

9. De kabel zit nu nog met 1 klemmetje vast onder het motorblok.
Om daarbij te kunnen komen verwijder je het linkervoorwiel en zet de wagen zo hoog mogelijk op een steun. Ter hoogte van de remleidingen en een kabelboom voel je een klemmetje.

10. Voer nu, voordat je de kabel uit het klemmetje onder het motorblok haalt, eerst de kabel zover door (trek aan de oude kabel binnenin de wagen) totdat die niet verder kan (het kan zijn dat je nog een beugel met M13 bout aan de zijkant van het blok aan de carrosserie, waar de kabel achterlangs gaat, moet loshalen).

Je ziet daarna, wanneer je onder het blok omhoog kijkt dan de gele tape en daar moet dan ook ongeveer het klemmetje zitten.

Image

Image

11. Trek de kabel uit het klemmetje. Nu zit er waarschijnlijk nog een rubberen afdichtingsschijfje om de kabel ter hoogte van het tussenschot aan de motorblokzijde. Deze moet je eerst verwijderen anders loopt de kabel alsnog vast. Het handigst is de kabel eerst een stukje naar binnen te trekken en daarna onder het motorblok terug te trekken totdat je het schijfje ziet. Verwijder het schijfje.

12. Trek nu met beleid de oude kabel naar binnen totdat de trekveer er doorheen is.

13. Haal de oude kabel eraf en bevestig de nieuwe kabel op dezelfde manier aan de trekveer.

14. Verwijder het rubberen schijfje van de nieuwe kabel.

15. Voer nu met de trekveer de nieuwe kabel weer naar buiten totdat de kabel ongeveer op z’n plek ligt.

16. Druk de kabel vast in het klemmetje onder het motorblok. Evenzo in de 2 klemmetjes achter de grille.

17. Bouw nu alles in omgekeerde volgorde weer in.

18. Alvorens je de kabel weer aan de vergrendeling aan de buitenzijde bevestigt zet je deze eerst vast aan de hendel in de wagen: kabel bevestigen, rubber dopje erin duwen en hendel met moer M13 vastzetten.

19. Duw het uiteinde van de kabel in het slotmechanisme. Klem het witte kunststofdeel (met de inkepingen) vast. Bevestig de dikke veer aan het slotmechanisme.

20. Voel nu eerst aan de hendel of deze soepel beweegt en weer terugveert!!

Dan pas de motorkap sluiten en testen of deze goed vergrendelt en de hendel niet teveel op spanning staat. Je kunt de kabel eventueel stellen d.m.v. de inkepingen in het witte kunststof deel bij het slotmechanisme.

---
2000 Alfa 166 3.0 V6 24v Super †
1993 Alfa RZ (Project)
1994 Alfa 155 V6
2007 Alfa 159 SW 1.9 JTD 8v

Off Topic:
2008 Fiat 500 1.3 JTDm Pop
14/Jan/2012, 18:42 Link to this post Verzend Email aan Yuri166   Verzend persoonlijk bericht aan Yuri166
 
U bent niet ingelogd (Aanmelden)