Runboard.com
Слава Україні!
Community logo


runboard.com       Registreren voor een gratis Wereldwijd account (Neem eerst een kijkje) | Log in: (), globally (Wachtwoord vergeten?)

Pagina:  1  2  3 ... 11  12  13 

 
blue166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Geregistreerd: 01-2014
Posts: 131
Reageer | Citeer
2 eig


Hier bij projecten wilde ik me graag voorstellen op het forum.

Begin 2013 zocht ik naar een vervanger voor onze Lancia Kappa die na jaren probleemloze dienst op aan het raken was.
De voorraad mooie Kappa’s was inmiddels opgedroogd. Als zustermodel kon de 166 me ook altijd al bekoren maar ook daar leek er veel kaf en koren te zijn.

Na diverse wrakken te hebben bekeken ben ik via dit forum bij Ed terecht gekomen. Hij had net deze ‘1 eig’ advertentie ook gezet:

Ik had meer een Blue Ontario in m’n hoofd met 16” wielen en vooral een een kmstand onder de 2 ton. Maar Ed overtuigde me dat je beter een Alfa kunt hebben waar heel de historie van bekend was en er goed bij stond dan een onbekende wagen met een lagere kmstand. Die probleemloze Lancia jaren kwamen dankzij perfect onderhoud door een Kappa specialist dus dat was een route die ik wel weer wilde volgen.

Zo werd ik dus de tweede eigenaar van 98-DT-BG, een 2.5 V6 Sportomatic, Blu Odissea, creme leder interieur, zilverkleurige ICS, 17” salami slices. Via Ed de eerste eigenaar gesproken - de 166 is bij garage geleverd in december 1999 en in januari 2000 op kenteken gezet. Hij had er nieuw 100.900 gulden voor betaald…. Cruisecontrol zat er volgens hem niet op en de regensensor was er na 1 jaar al me opgehouden, verder een auto waar hij van genoten had :-)

Al vervangen waren de radiateur van een FL, de waterpomp met metalen impeller, originele draagarmen onder voor, kachelradiator. Gekocht van Ed voor een schappelijk bedrag inclusief APK, grote beurt, nieuwe bovenste draagarmen en, last but not least, nieuwe distributie.

Uiteindelijk is het het wel een heel project geworden, waarbij ik ook 3 keer dat schappelijke bedrag heb uitgegeven, zie ook de posts hieronder. Ik leek vooral te grossieren in niet-166-typische problemen :-) Maar met dank aan Ed, die alles netjes en zo voordelig mogelijk heeft opgelost, staat er nu toch een hele mooie 166.

De restwaarde is gezakt naar 1000 euro op het forum en 1750 euro in de handel als ik het goed heb gevolgd. Ik zocht een auto om 60.000 kilometer in 3 jaar mee te rijden en in dat licht moeten de gemaakte kosten ook vallen. Tegen die tijd zal de restwaarde nul zijn en als de incidentele reparaties nu dan hopelijk gedaan zijn moet het allemaal nog net economisch verantwoord te doen zijn. En dat geluid, he....zo mooi...

Op de foto van 20 februari 2013 zie je Ed die de Alfa komt afleveren, met op de achtergrond de Lancia Kappa.

Image

Laatst gewijzigd door blue166, 20/Feb/2014, 22:52
5/Jan/2014, 22:59 Link to this post Verzend Email aan blue166   Verzend persoonlijk bericht aan blue166 Blog
 
blue166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Geregistreerd: 01-2014
Posts: 131
Reageer | Citeer
Re: 2 eig


Dat afleveren op de aanhanger was misschien een slecht voorteken want in het begin kwamen er toch wel een rijtje aan storingen. Het meest vervelende was dat het ook voor Ed nieuwe storingen waren (toch knap van mij) zodat het ook even duurde voor alles was opgepikt, gevonden en opgelost.

Op een gegeven moment ging het lampje van de automaat branden en werd er wild tussen 1 en 2 geschakeld bij lage snelheden. Na heel veel puzzelen trok Ed de stekker naar de schakelcomputer eens los en die bleek vol olie te staan! Remmen-reininger en perslucht en daarna probleem opgelost.

Ik heb een keer de Wegenwacht moeten bellen toen onderweg tegelijk het olie- en het laadstroomlampje gingen branden. Na de motor uitgezet te hebben deed de startmotor het ook niet meer. Na veel zoeken bleek de kabelboom langs het ABS blok te zijn doorgeschuurd tegen de steun waar de stekker niet meer in zat. Koper op koper, wat sluiting gaf, stukjes eruit geknipt, mooie stekkertjes er tussen, later door Ed nog verder ingepakt, daarna probleemloos.

Ook viel eerst 1 stadslicht regelmatig uit en daarna ook af en toe het dimlicht. De remedie bleek alle contacten schoon te maken en de klemmetjes weer wat dicht te buigen. Geen fancy Xenon nodig, er zit nu Philips Vision Plus in en dat geeft licht genoeg. Misschien de koplampglazen nog eens polijsten maar alles werkt nu perfect.

Daarna strandde ik met een kapotte dynamo, wat volgens Ed bijna nooit voorkwam. Andere dynamo erin en ook nooit meer problemen mee gehad.

De eerste eigenaar heeft waarschijnlijk altijd alleen het linker portier-raam gebruikt, want de eerste keer een raam bedienen (rechtsachter) en het mechanisme brak. :-( Dat was een hele koude rit naar Ed met het raam open. Omdat de andere nu ook niet lekker liepen zijn alle raammechanismen vervangen. Onlangs is er bij de bestuurder nog het mechanisme van een FL in gegaan en dat is nu een turboraam! De centrale vergrendeling doet het prima al was de afstandsbediening al na 3 jaar niet meer functioneel volgens de eerste eigenaar, maar gelaten verder doet het prima zo met de sleutels.

Als piece de résistance is de stuurkolom vervangen….Na het verstellen van het stuur op de eerste rit - blijkbaar voor het eerst - begon er een ’tikje’ in het stuur te komen. Dat werd steeds erger, alsof het stuur los zat, reed echt heel naar. Uiteindelijk bleek het lager onder het dashboard de geest te hebben gegeven. Aangezien dat ingebouwd zit in een soort metalen kooi was het makkelijkste maar de hele kolom te vervangen.

De bonus waren nieuwe hendels aan de stuurkolom en daarmee opeens een werkende cruisecontrol! Van Ed ook een nieuwe lichtschakelaar cadeau gekregen en toen zat de stemming er weer in :-)


Image

Laatst gewijzigd door blue166, 5/Jan/2014, 23:44
5/Jan/2014, 23:20 Link to this post Verzend Email aan blue166   Verzend persoonlijk bericht aan blue166 Blog
 
blue166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Geregistreerd: 01-2014
Posts: 131
Reageer | Citeer
Re: 2 eig


Bij een tweedehands auto zijn er altijd wat dingen te doen voordat je naar preventief onderhoud kunt gaan.

De uitlaat was nog dicht maar zag er niet uit alsof ie nog lang mee zou gaan. Ed heeft een Imasaf uitlaat vanaf de kat er onder geschroefd. Stukken stiller en meteen trok de motor ook beter. Daarnaast trilde en hobbelde de Alfa teveel naar mijn smaak. Ik heb de velgen laten richten bij www.velgen.nl in Oostvoorne en van Ed nog een 5e salami velg als reservewiel gekregen. Daarna zijn er 5 nieuwe Michelin Primacy 3’s op de velgen gegaan. Toen het geheel laten uitlijnen bij Angelo en reed het allemaal een stuk beter!

De airco draaide op z’n laatste pufjes koelvloeistof. Daarmee waren diverse o-ringen gaan uitdrogen. Die vervangen en de hele boel laten afvullen en sindsdien probleemloze klimaatbeheersing.

Omdat ik er goede ervaringen mee had bij de Kappa heb ik de automaatbak laten spoelen bij Johan Oldenhage
Het PSA concern (Peugeot & Citroen) gebruikten dezelfde ZF bakken als de Fiat groep (Alfa, Lancia, Fiat).
Dikke zwarte prut vervangen door schone rode olie en sindsdien schakelt het geheel als een nieuwe.

De auto bleef er een beetje doffig uit zien. Ik heb een poetsbedrijf ingeschakeld voor de metamorfose, inclusief een leerbehandeling en toen kwam er een nieuwe 166 onder vandaan!

Tenslotte heb ik een nieuwe voorruit laten plaatsen omdat de oude toch wel erg veel steenslagschade had, niet lekker rijden als de zon er op staat. Omdat de vorige eigenaar ook alles origineel Alfa had gehouden een beetje meer geld en moeite gedaan voor een exemplaar in de juiste kleur met het Alfa Romeo logo. Die komt ook met een nieuwe regensensor er op maar dat maakte geen verschil. De nieuwe Valeo mono-blade wisserbladen wel, helemaal perfect. Perslucht op de sproeiers gezet en sindsdien doen die het ook prima.

Image

Laatst gewijzigd door blue166, 26/Jan/2014, 22:30
5/Jan/2014, 23:20 Link to this post Verzend Email aan blue166   Verzend persoonlijk bericht aan blue166 Blog
 
blue166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Geregistreerd: 01-2014
Posts: 131
Reageer | Citeer
Re: 2 eig


Toen werd het tijd om de Alfa rijklaar te maken voor een vakantie naar Zuid-Italië!

Zelfs na het werk aan velgen en banden was er nog veel gehobbel. Uiteindelijk de 166 maar eens op de schokdemper test gezet en de Monroe Reflex dempers voor bleken het geweld van het V6 blok erboven niet goed aan te kunnen. Binnen anderhalf jaar waren ze op de grens van versleten, achter waren ze nog wel goed maar ook niet top. ‘Bite the bullet’ en doen wat ik meteen had moeten doen en dat was Koni FSD’s bij Ed bestellen. Die heeft ze gemonteerd en daarna de boel weer uitgelijnd bij Angelo wat ook weer een merkbare verbetering opleverde.

Zonder overdrijven maken de Koni’s een hele andere auto van de 166. Weg trillen, hobbelen en nerveus stuurgedrag. Sterker nog, ik heb snel wagenzieke passagiers (ligt niet aan mijn rijstijl, ook als anderen rijden ;-). Heel de vakantie, zelfs op Toscaanse bergweggetjes waar de Alfa als een kleine auto doorheen schoot, alleen maar blije gezichten gezien omdat de wagen nu zo stabiel is, top. Ze bleven alleen niet heel...

De remschijven achter zagen er wel heel verroest uit. Gezien de lange rit maar de hele remmelarij onder handen laten nemen: Nieuwe schijven achter en remblokken en remslangen rondom vervangen.
De kachelradiator was al vervangen en voor de gemoedsrust heeft Ed heeft voor de zekerheid er een afdakje boven gemaakt.

Tenslotte maakte de nieuwe bovenste motorsteun die Ed monteerde echt een enorm verschil, weg alle trillingen bij optrekken!
Uiteindelijk probleemloos duizenden kilometers genoten van deze elegante sterke wagen. Door de Koni’s staat de 166 voor 2cm lager en achter 2cm hoger dan eerst, meer wigvorm zo. Vakantiebagage is nu geen probleem de achterkant zakt niet door, de voorkant is met de lange neus wel iets lastiger.

Image

Laatst gewijzigd door blue166, 16/Jan/2014, 15:21
5/Jan/2014, 23:22 Link to this post Verzend Email aan blue166   Verzend persoonlijk bericht aan blue166 Blog
 
blue166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Geregistreerd: 01-2014
Posts: 131
Reageer | Citeer
Re: 2 eig


Na 5000km Koni plezier begon het steeds harder te klapperen. Uiteindelijk gestrand met wat leek een gebroken veer.

Je verzint het niet maar de veerschotel van de nieuwe Koni FSD rechtsvoor was afgebroken. Als ik het goed begrepen heb het borgringetje wat die schotel vast houdt. Klein onderdeel, grote gevolgen. De veerpoot kwam tegen de reactiearm aan. Op het laatst kon ik niet meer naar links sturen, scary.

Het is gerepareerd door het ringetje van een set gebruikte gele Koni’s over te zetten - blijkbaar hetzelfde systeem. De nieuwe Koni zag er wat gehavend uit maar zou hiermee weer in orde moeten zijn. Sindsdien zit er wel een kloenk in de voorwielophanging bij diagonaal op- en afrijden van een drempel, zoals bij onze parkeergarage.

Stabi-rubbers en stangetjes voor zijn ook vervangen om verdere rammels uit te sluiten. Verder een soort winterbeurt laten uitvoeren met nieuwe olie & filter, pollenfilter en nieuwe APK. Daarna het poetsbedrijf er weer aan te pas gekomen. Opnieuw een leerbehandeling - is nu mooi zacht en soepel - en de lak goed in de was gezet voor de winter.

Image

Laatst gewijzigd door blue166, 26/Jan/2014, 22:20
5/Jan/2014, 23:24 Link to this post Verzend Email aan blue166   Verzend persoonlijk bericht aan blue166 Blog
 
blue166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Geregistreerd: 01-2014
Posts: 131
Reageer | Citeer
Re: 2 eig


Ik zag al aankomen dat in het nieuwe jaar, vanwege een steeds drukkere baan, niet meer in de gelegenheid zou zijn om zoals in 2013 regelmatig voor reparaties de auto langere tijd weg te brengen naar Westdorpe.

De Alfa was daar enigszins vaag sturend van terug gekomen. Ik begon al te denken aan een weer stop bij Angelo. Er was echter opeens ook die vreemde ‘kloenk’ van rechtsvoor. Die maakte plaats voor kleine klonks en een erg onrustige besturing. Net zoals hier bij een Alfa 159 beschreven werd:

Vervanging binnenste stuurkogels/stangetjes schijnt niet veel voor te komen bij een 166 - dus dan is het waarschijnlijk dat bij mijn auto juist dat wel gedaan moet worden en ik niet wegkom met de simpele vervanging van de buitenste kogels dus ;-) Ben benieuwd of dat nog het gevolg is van het probleem met de Koni’s of gewone slijtage toevallig nu.

Image

Laatst gewijzigd door blue166, 26/Jan/2014, 22:32
5/Jan/2014, 23:25 Link to this post Verzend Email aan blue166   Verzend persoonlijk bericht aan blue166 Blog
 
blue166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Geregistreerd: 01-2014
Posts: 131
Reageer | Citeer
Re: 2 eig


De kerstvakantie kwam er tussen, daarom als start van het nieuwe jaar vanaf komende week nog wat dingen op te lossen. Die nieuwe stuurkogels zijn inmiddels wel heel hard nodig.

Misschien dat combineren met wat kleine dingen zoals de motor-onderplaat te lijmen. Nog geen beter exemplaar tegengekomen dus lijmen loont de moeite. Ondanks dat de auto altijd binnen staat zitten er nu een paar krasjes op die laat ik nog professioneel bijwerken. Binnenkort ook kijken of er winterbanden nodig zijn, ik heb nog een set teledials.

Tenslotte lijkt men hier op het forum de mysteries van de stoelverwarming ontrafeld te hebben. Het is nu altijd weer een verassing of de stoelverwarming het wil doen, misschien ook maar twee nieuwe knopjes en de thermobeveiligingen van een 156 bestellen en monteren, mooi klusje.

Maar even kijken hoe het loopt en hoe de Alfa zich verder houdt. Verbruik zo’n 1:8,5 tot 1:9,5 met de airco altijd aan. Het eerste jaar en 17.500 km zit er op, totaal 340.000 op de teller. Het ziet er nu goed uit en nieuwe APK dus. De motor loopt als een zonnetje en de bak schakelt goed.

Op naar een rustig 2014 :-)

Image

Laatst gewijzigd door blue166, 26/Jan/2014, 22:34
5/Jan/2014, 23:26 Link to this post Verzend Email aan blue166   Verzend persoonlijk bericht aan blue166 Blog
 
Ambros Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Moderator

Geregistreerd: 02-2012
Lokatie: Alphen NB
Posts: 2567
Reageer | Citeer
Re: 2 eig


emoticon

Mooie 166, schitterende kleur vind ik dat.

Mooi verhaal...toch goed dat Ed er is...ik maak ook regelmatig gebruik van zijn kennis. Blijft het ook allemaal een beetje betaalbaar emoticon

---
166 3.0 V6 24V Super
Q2 differentieel, GTA nokkenassen, GTA vliegwiel & koppeling, Madeno einddemper, Bilstein B8 met Eibach, EBC Redstuff & Squadra tuned
6/Jan/2014, 0:13 Link to this post Verzend Email aan Ambros   Verzend persoonlijk bericht aan Ambros Blog
 
Aytac Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Geregistreerd: 08-2012
Lokatie: Tilburg
Posts: 1557
Reageer | Citeer
Re: 2 eig


Thermoswitch(beveiliging zoals jij hemt noemt) van een 156 is geen haar beter, geloof me.

Die heb ik bij de 156 er ook tussenuit gehaald want was ook echt een kou eraf haal switch. Geen verwarming zoals het woord verwarming doet vermoeden!

Ik zou, als ik het nu nog een keer zou doen eentje van 55 graden kopen. 55 graden gaat hij uit en ongeveer bij 40 gaat hij weer aan.

Ik heb nu 50 graden uit, 35 weer aan. Is al een HELE verbetering maar toch duurt het soms lang dat hij weer is afgekoelt en ik weer beetje (extra) warmte voel. Stoel is al warm, dat is het punt niet maar ik wil gewoon verwarming voelen, en niet een warme stoel (die warm is door mij).

En mijn theorie erachter is dat we zelf 37-38 graden zijn en het daarom zo lang duurt, of soms echt niet, totdat ik eventjes uit de auto stap en weer terug erin, dat hij weer een AAN contact maakt.

Daarom word het de volgende keer een 55 graden versie. Als ik het te warm vind zet ik hem lekker zelf uit (maar zal wel niet. Vind het persoonlijk echt fijn dat hete in je rug/k*nt. Zeker als de switch hem dan uitzet en na X aantal minuten hij weer aangaat voel je het weer lekker opnieuw. Net douchen, warm water op je lichaam waar het nog niet is geweest en als je dan even ergens anders zit en weer terug is het net zo lekker emoticon ). Het hoort een beveiliging te zijn, geen aan/uit knop natuurlijk emoticon

Rechts knop van mij deed niks meer, ook niet na het uit elkaar halen. Nu rechtstreeks draad erop gesoldeerd dat hij het continu doet. Je kunt hem dus niet meer uitzetten met het knopje. Maar winter duurt nog wel even en tot dan zie ik wel wat ik doe. Of 2e hands knopje (heb binnenwerk nodig zoals foto bij gezocht) of gewoon een standaard knop erin zetten want ben die knopjes gewoon helemaal beu. Is geen rocket science. Die dingen kunnen niet eens een stoelverwarming bedienen. Hoe simpelere taak kun je hebben zeg, jeetje emoticon emoticon

---
2.4 jtd 20v, 2006, 6 bak, 136kw/185 pk, 159 210pk turbo/koppeling/vliegwiel, katalysatorloos, egrloos, swirlkleploos, inlaat vergroot, FMIC, custom remap...
6/Jan/2014, 1:56 Link to this post Verzend Email aan Aytac   Verzend persoonlijk bericht aan Aytac Blog
 
Yuri166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Administrator

Geregistreerd: 09-2005
Lokatie: ´s Gravenwezel (B)
Posts: 16927
Reageer | Citeer
Re: 2 eig


Mooi verhaal...
Maar helaas toch wel wat tegenslag gehad. Al denk ik dat je het ergste gehad hebt. Mag ook wel. Veel plezier met je 166.

---
2000 Alfa 166 3.0 V6 24v Super †
1993 Alfa RZ (Project)
1994 Alfa 155 V6
2007 Alfa 159 SW 1.9 JTD 8v

Off Topic:
2008 Fiat 500 1.3 JTDm Pop
6/Jan/2014, 7:53 Link to this post Verzend Email aan Yuri166   Verzend persoonlijk bericht aan Yuri166
 


Reactie toevoegen

Pagina:  1  2  3 ... 11  12  13 

U bent niet ingelogd (Aanmelden)