Runboard.com
Слава Україні!
Community logo


runboard.com       Registreren voor een gratis Wereldwijd account (Neem eerst een kijkje) | Log in: (), globally (Wachtwoord vergeten?)

Pagina:  1  2  3  4  5 ... 11  12  13 

 
blue166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Geregistreerd: 01-2014
Posts: 131
Reageer | Citeer
Re: 2 eig


citaat:

Aytac Schreef:

Mocht je de oude knoppen/schakelaars nog niet weggegooid hebben en willen weggooien heb ik interesse emoticonVoor de zekerheid net nog even in de auto gekeken maar ik heb ze blijkbaar ter plaatse al weggegooid, sorry. Ze hadden het verwijderen ook niet schadevrij doorstaan trouwens.


Laatst gewijzigd door blue166, 11/Jan/2014, 12:22
11/Jan/2014, 11:43 Link to this post Verzend Email aan blue166   Verzend persoonlijk bericht aan blue166 Blog
 
Hanalfa Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Banned user

Geregistreerd: 07-2006
Lokatie: Veghel
Posts: 7135
Reageer | Citeer
Re: 2 eig


citaat:

blue166 Schreef:

Heel nostalgisch inderdaad, 3e generatie familiebedrijf, een garage zoals je ze van vroeger kent.

Nog een foto speciaal voor Han met Lancia Beta Spider neusje:

ImageJa mooi man, maar als we dan toch gaan kwijlen,.. Lancia Monte Carlo.

Image---
Ciao Han

AR 166 2.5 V6 1999

Ergens op stalling

AR Spider 3.0 12V 1997
AR GTV 2.0 V6 Turbo
AR 164 2.0 TS
AR 90 2.5 V6 QO
AR 33 1.4 IE SW

Lancia HPE 2.0 IE Executive
11/Jan/2014, 15:45 Link to this post Verzend Email aan Hanalfa   Verzend persoonlijk bericht aan Hanalfa
 
blue166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Geregistreerd: 01-2014
Posts: 131
Reageer | Citeer
Re: 2 eig


citaat:

Yuri166 Schreef:

Mooi verhaal...
Maar helaas toch wel wat tegenslag gehad. Al denk ik dat je het ergste gehad hebt. Mag ook wel. Veel plezier met je 166.Toen ik dit las dacht ik al...mmhhh....Er zitten zoveel onderdelen aan een 166 die nog niet zijn vervangen. Bovendien heb ik nog nooit een kalendermaand volgemaakt zonder dat er iets gefixt moest worden.

Klus in januari: Het besluit in december om de stuurkogels binnen/buiten te laten vervangen was goed, het sturen voelt nu weer vast en zeker, of zeker en vast. De kloenk werd er wel minder door maar was niet weg. Sterker nog de wegligging werd steeds minder inspirerend, teken dat er toch wel weer actie ondernomen moest worden.

Een post op een Engels forum bracht de gouden tip dat wel eens de bovenste moer van de schokdemper los zou kunnen zitten, hadden zij ook gehad na het vervangen van een gebroken veer met daarna een kloenk. Maar ja, dat zie je pas als je de veerpoot eruit haalt.

Ook was ik via Facebook in contact gekomen met Koni, hoe het kan dat een FSD veerschotel-borgring breekt, en gaat dat aan de andere kant ook gebeuren. Op voorhand gaven ze aan dat ze zonder bon geen garantie zouden verlenen en die had ik natuurlijk niet. Ze waren echter ook wel benieuwd wat er aan de hand was met borgring en wagenhoogte.

Langs die wegen de steeds slechter rijdende Alfa deze week weer bij de garage achtergelaten, die in samenspraak met Koni de boel onder handen zou nemen. En inderdaad, moer bovenop schokdemper was los. Onderaan zat ie ook los inmiddels. Omdat dat al een behoorlijke tijd is had de veer inmiddels de taatspot opgegeten. Ook had de shock zich ook aan de onderkant losgewerkt. Al met al was de stang en schroefdraad bovenin compleet vernaggeld. Het zou niet meer lang hebben geduurd voordat ik weer niet had kunnen sturen. Gecombineerd met de schade aan de buitenkant waar de poot tegen de reactiearm had gezeten moet de FSD rechtsvoor op mijn kosten vervangen worden.

Omdat niemand wat kan zeggen over de wagenhoogte - die bovendien steeds verder lijkt te zakken voor - meteen maar gekozen voor nieuwe originele veren voor een automaat. Zo sluiten we variabelen uit qua hoogte en waarde van de veer. Dat dan afmaken met originele taatspots en rubbers en zo gaat het weer eronder allemaal. Bovenste draagarm rechts lijkt ook onder de speling bovenin geleden te hebben, nog maar even kijken.

Bij zo'n klus is er altijd weer een tegenvaller, dit keer in de vorm van een aandrijfas. De as links was vorige keer in orde bevonden en met nieuw vet en hoezen weer terug gemonteerd. Bij de as rechts zat onder de hoesjes een binnenste homokineet die vrijwel overleden was, vol zand ook. Daar moet een compleet nieuwe as op.
Interessante operatie weer al met al. Aan onderdelen is dit naar verwachting al 1000 euro ex. dus we blijven maar thuis in de Krokusvakantie emoticon Het zal vast een heel lekker rijdende auto zijn als ik 'm morgen terug krijg!

Laatst gewijzigd door blue166, 26/Jan/2014, 22:36
23/Jan/2014, 12:59 Link to this post Verzend Email aan blue166   Verzend persoonlijk bericht aan blue166 Blog
 
Ambros Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Moderator

Geregistreerd: 02-2012
Lokatie: Alphen NB
Posts: 2567
Reageer | Citeer
Re: 2 eig


Even een tipje:

http://www.mister-auto.nl/fl/aandrijfas/alfa-romeo-166-936-2-5-v6-24v-190pk_v10007_g13.html

Dit is voor zover ik weet een zeer redelijke prijs voor een complete aandrijfas.

Let wel: de homokineten zijn ook los te vervangen. Dan kost het een stuk minder. Homokineten (met hoes en al) zijn al te krijgen vanaf ca. 3 tientjes.

---
166 3.0 V6 24V Super
Q2 differentieel, GTA nokkenassen, GTA vliegwiel & koppeling, Madeno einddemper, Bilstein B8 met Eibach, EBC Redstuff & Squadra tuned
23/Jan/2014, 13:07 Link to this post Verzend Email aan Ambros   Verzend persoonlijk bericht aan Ambros Blog
 
blue166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Geregistreerd: 01-2014
Posts: 131
Reageer | Citeer
Re: 2 eig


Dank je Ambos, ja ik had ook al gezien dat veel spare parts online in losse delen en/of goedkoper te verkrijgen zijn.

Echter, dat wordt voor mij dan weer goedkoop is duurkoop omdat die auto gewoon moet rijden als gezins-vervoermiddel inmiddels.

Een garage moet voor mij dan aan te spreken zijn op de geleverde diensten, en dat doen ze met hun onderdelen.

De Koni's direct van deze garage betrekken was gezien de garantie die je dan wel hebt achteraf gezien ook (veel) goedkoper geweest, als voorbeeld.

In dit geval was trouwens de as ooit bewerkt met een slijptol dus kon er geen nieuwe homokineet meer opgezet worden. Bovendien staat de Alfa nu een brug bezet te houden dus wachten op goedkopere onderdelen is niet een optie. Ik kreeg al korting, dat dan weer wel. Zij willen ook die jarenlange relatie goed houden en het netjes oplossen.

Tijd voor een hobby-auto er bij, een leuke gtv of spider ofzo, dan is dat allemaal geen probleem.

Laatst gewijzigd door blue166, 23/Jan/2014, 13:35
23/Jan/2014, 13:14 Link to this post Verzend Email aan blue166   Verzend persoonlijk bericht aan blue166 Blog
 
Ambros Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Moderator

Geregistreerd: 02-2012
Lokatie: Alphen NB
Posts: 2567
Reageer | Citeer
Re: 2 eig


Daar heb je zeker een punt!

Tis alleen soms wel even verbijten als je ziet wat een garage rekent voor onderdelen waarvan je weet dat ze online veel goedkoper (en zelfde kwaliteit) te krijgen zijn.

Maar soms kun je inderdaad niet anders...dan is het zaak om een garage te hebben die redelijke prijzen hanteert (en waar je vertrouwen in hebt!)

---
166 3.0 V6 24V Super
Q2 differentieel, GTA nokkenassen, GTA vliegwiel & koppeling, Madeno einddemper, Bilstein B8 met Eibach, EBC Redstuff & Squadra tuned
23/Jan/2014, 13:21 Link to this post Verzend Email aan Ambros   Verzend persoonlijk bericht aan Ambros Blog
 
Aytac Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Geregistreerd: 08-2012
Lokatie: Tilburg
Posts: 1557
Reageer | Citeer
Re: 2 eig


citaat:

blue166 Schreef:

citaat:

Aytac Schreef:

Mocht je de oude knoppen/schakelaars nog niet weggegooid hebben en willen weggooien heb ik interesse emoticonVoor de zekerheid net nog even in de auto gekeken maar ik heb ze blijkbaar ter plaatse al weggegooid, sorry. Ze hadden het verwijderen ook niet schadevrij doorstaan trouwens.Ik zie het nu pas emoticon

Toch heel erg bedankt emoticon

---
2.4 jtd 20v, 2006, 6 bak, 136kw/185 pk, 159 210pk turbo/koppeling/vliegwiel, katalysatorloos, egrloos, swirlkleploos, inlaat vergroot, FMIC, custom remap...
23/Jan/2014, 19:21 Link to this post Verzend Email aan Aytac   Verzend persoonlijk bericht aan Aytac Blog
 
blue166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Geregistreerd: 01-2014
Posts: 131
Reageer | Citeer
Re: 2 eig


Zoals beloofd nog de update van het januari verhaal over de voorwielophanging.

De Alfa was vorig weekend nog niet klaar. De nieuwe schokdemper was met bemiddeling van Koni wel rechtstreeks naar de garage gestuurd maar was er vrijdag nog niet. Geen auto dus in het weekend :-( Maandag ging de garage dus aan de slag om het voor die dag af te bouwen met alle nieuwe onderdelen.

Bij dat afbouwen kwam er nog wat vertraging die uiteindelijk wel veel inzicht gaf. De delen bovenop de veer en schokdemper - rubber en plaat - zijn gemarkeerd met S en D (links en rechts) zodat die goed op elkaar komen te zitten. Dat geheel kan echter op 2 manieren in de veerpoothouder gemonteerd worden. Door de spoed in het rubber leveren de verschillende montages een andere stand van de veer op. In de ene stand staat de veer rechtop, in de andere stand leunt de veer naar binnen. De veerpoten waren in dit geval allebei op een verschillende stand gemonteerd :-( Rechts stond de veer recht, links naar binnen. Het leek voor de hand te liggen dat rechts de verkeerde stand was omdat daar de problemen waren begonnen, maar dat kon natuurlijk net zo goed andersom zijn.

Er waren wel veel ideeën maar geen officieel document te vinden wat de goede montage is, eerder “terug monteren zoals het zat”. Dealers wisten het niet en Koni ook niet. Wassenberg kent ook andere specialisten die aan Italianen sleutelen en uiteindelijk kwamen ze er op uit dat veer naar binnen laten leunen de juiste stand was. Zo zijn allebei de veerpoten nu terug gebouwd. Echt balen allemaal, maar wel fijn om te weten dat nu een oorzaak bekend is, 1 kant andersom gemonteerd, daardoor vervorming en puntbelasting en tenslotte breuk. Nu zit het goed en is niet meer te verwachten dat het nog een keer gebeurt. Over de rekening zullen we het maar niet hebben.

De nieuwe originele veren waren op de werkbank al langer dan wat er uit kwam. Hiermee is de voorkant 3cm omhoog gekomen. De achterkant ging daardoor 1 cm naar beneden. Ik haalde dinsdag een Alfa op die er wel heel anders uit zag! Wanneer ik naar de fabrieksfoto’s in de folders kijk dan is de hoogte nu correct en origineel. Na 1000km is het gaan zetten op een halve centimeter lager en ziet het er perfect uit. Eindelijk geen probleem met drempels ook! Het rijdt super trouwens, stabiel, geen piepen of kraken en hobbels voel je bijna niet meer.

Image

Image

Laatst gewijzigd door blue166, 2/Feb/2014, 11:53
1/Feb/2014, 13:54 Link to this post Verzend Email aan blue166   Verzend persoonlijk bericht aan blue166 Blog
 
blue166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Geregistreerd: 01-2014
Posts: 131
Reageer | Citeer
Re: 2 eig


Het gaat nog even verder....deze week meteen ook actie ondernomen op uitlijning en stuurbekrachtiging.

Afgelopen vrijdag eerst naar Angelo gegaan. Uitlijning vanuit de garage is meestal genoeg om weer de poort uit te kunnen rijden, maar na een bezoek aan Angelo rijdt het pas weer goed allemaal. Ook dit keer weer verrast over de positieve verandering in weggedrag. Lovende woorden ook, 1 van de weinige 166 die hij kent die de fabriekswaarden haalt van de niet-instelbare aspecten van de wielophanging, “strakke bak” in goed Gorinchems :-) De banden waren mooi gesleten tot 5,5mm voor / 6,5mm achter in 18.000km. De achterbanden hadden wel wat onbalans opgelopen van de veringsproblemen voor. Angelo heeft ze onderling gewisseld en opnieuw gebalanceerd. Voor het eerst in tijden geen gehobbel meer van achteren!

Toen ik de vorige keer de Alfa bij de garage ophaalde hoorde ik voor het eerst de stuurbekrachtigingspomp zoemen. na een paar minuten ging dat weer weg. Afgelopen dinsdag kwamen er snel hele vreemde geluiden uit de pomp. Ook ging het sturen zwaarder, veel correcties nodig ook. Dat meteen aangepakt om erger te voorkomen met een TPR Powerflush. Van Gorinchem doorgereden naar Ter Aar dus en een goed idee. Er kwamen liters kwalijk riekend verbrande stropige prut uit. Bij aftappen pak je net als in de automaatbak maar een gedeelte van het systeem mee. Nu is er na liters spoelolie met een cleaner weer 3 liter schone olie in gegaan. Vooralsnog werkt het systeem nu geruisloos, hoor je alleen een beetje zoemen als de olie nog koud is. Sturen is ook een stuk lichten en alle bijgeluiden verdwenen.


Laatst gewijzigd door blue166, 2/Feb/2014, 11:59
1/Feb/2014, 14:17 Link to this post Verzend Email aan blue166   Verzend persoonlijk bericht aan blue166 Blog
 
blue166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Geregistreerd: 01-2014
Posts: 131
Reageer | Citeer
Re: 2 eig


Na dit alles staat de klus voor februari ook al weer klaar emoticon

De wielophanging is weer strak en de stuurbekrachtiging lijkt weer functioneel.

Nu is herkenbaar dat het wiellager linksvoor aan het overlijden is - brommen/schuren in bocht naar rechts - misschien (waarschijnlijk) begint rechts dan ook binnenkort.

Ook is nu pas te merken hoe krom de remschijven voor zijn met het trillen bij afremmen en dat wordt snel erger.

Tenslotte wil ik ook links een ruil-aandrijfas laten monteren. Het trillen bij optrekken vond ik altijd 1 van de meest vervelende dingen van deze Alfa. Ik had begin vorig jaar al wel eens gevraagd beide assen te vervangen maar dat kwam er toen niet van, te veel andere problemen om op te lossen blijkbaar indertijd. De bovenste motorsteun vervangen hielp al iets. Nu is met 1 nieuwe as 60% van die trillingen verdwenen, wat een genot al. Nu is het tijd om van de laatste 40% af te komen.

Samengevat wordt dat aandrijfas no.2, schijven/blokken, wiellagers voor, kan de garage wel weer 1 dag mee vooruit en dan is de voorkant dus min of meer nieuw.

Het is nu mijn theorie dat in een oudere auto diverse dingen speling hebben waar je best mee door kunt, het is op elkaar ingesleten en stukje bij beetje inlopen in 2x per jaar onderhoud kan prima. In dit geval is volgens mij dat wankele evenwicht verbroken door de problemen rechtsvoor. De belasting die dat opleverde zorgt er voor dat nu het 1 na het ander echt vervangen moet worden om tot een nieuw evenwicht te komen, namelijk “alles nieuw”...

Nog even afzien - rijdt echt niet lekker nu - en dan emoticon

Laatst gewijzigd door blue166, 16/Feb/2014, 22:56
1/Feb/2014, 14:37 Link to this post Verzend Email aan blue166   Verzend persoonlijk bericht aan blue166 Blog
 


Reactie toevoegen

Pagina:  1  2  3  4  5 ... 11  12  13 

U bent niet ingelogd (Aanmelden)