Runboard.com
You're welcome.
Community logo


runboard.com       Registreren voor een gratis Wereldwijd account (Neem eerst een kijkje) | Log in: (), globally (Wachtwoord vergeten?)

 
Yuri166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Administrator

Geregistreerd: 09-2005
Lokatie: ´s Gravenwezel (B)
Posts: 16927
Ombouw naar LED verlichting


Deze How To is gemaakt door Erwin039 alias Dreamcatcher 2007.

Erwin:
Ok op verzoek maar een paar foto's hoe de achterlichten zijn gedaan.

Is vrij simpel dus schrik niet, het enige wat je echt nodig hebt is een torpedo boor.

Voor de geintreseerden in de ledlampen achter, deze kosten 6,50 pst ex verzenden
Voor is setje van 2 kosten 9.50 pset

Image
De hele binnenunit met ledlampen

Image
Achteruitrijlamp binnenzijde

Image
Mist en normaal licht

Image
De rechtste van deze moet dus groter worden gemaakt, anders past de boel niet, het makkelijkste is gewoon even de hele unit eruit halen, kan je er gelijk eens onder schoon maken ( 3 moertjes )
Image
Totaal overzicht unit binnenzijde


Image
Led in de koplamp, deze is geschikt voor 6000k Xenon, ikzelf ga deze weer vervangen voor een andere ivm 8000k Xenon die wat blauwe moet zijn

Image
Den Torpedo boor, met dremmel enz ook wel te doen maar dit is fluitje van een cent met deze boor, deze had ik alleen nodig voor de 2 normale lampen in mijn kofferbak, de rest paste zonder boren.

Vragen ? mail of reageer gerust.

Laatst gewijzigd door Yuri166, 27/May/2012, 19:56


---
2000 Alfa 166 3.0 V6 24v Super †
1993 Alfa RZ (Project)
1994 Alfa 155 V6
2007 Alfa 159 SW 1.9 JTD 8v

Off Topic:
2008 Fiat 500 1.3 JTDm Pop
9/Feb/2008, 17:25 Link to this post Verzend Email aan Yuri166   Verzend persoonlijk bericht aan Yuri166
 
Yuri166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Administrator

Geregistreerd: 09-2005
Lokatie: ´s Gravenwezel (B)
Posts: 16927
Re: Ombouw naar LED verlichting


In aanvulling, verduidelijking en uitbreiding hier een volledig uitgewerkte How-To van Klaas164. Waarvoor dank! emoticon


LED project 166 2.4 JTD 20V FLOmdat gloeilampjes van de buitenverlichting van een auto altijd kapot gaan op een moment dat het niet uitkomt heb ik (vrijwel) alles vervangen door LED’s. De mistachterlichten, de achteruitrijlichten en de nummerbordverlichting heb ik niet gedaan. Mistachterlichten gebruik ik niet of nauwelijks. Wanneer hebben wij minder dan 50 meter zicht? Voor achteruitrijlichten zijn standaard gloeilampen nog steeds de beste optie. Het nadeel van een LED is dat ze niet rondom licht uitstralen en daardoor minder geschikt zijn in een lichtunit met een reflector te plaatsen om daarmee een gerichte lichtbundel te creëren. LED’s voor nummerbordverlichting zie je steeds meer (BMW) maar ik vind het licht te wit en te opvallend.

Het voordeel van een LED (Light Emitting Diode) is dat er geen sprake meer is van een gloeidraad die eerst de binnenkant van de lamp zwart kleurt en vervolgens de geest geeft. Als je een LED aansluit op de juiste voedingsspanning en de juiste polariteit (KNAP = Kathode Negatief Anode Positief) straalt hij een fel rood, groen, geel of wit licht uit. Mits aangesloten op de juiste spanning is de levensduur vrijwel onbeperkt. Een tweede, visueel voordeel vind ik dat een LED direct aan of uit gaat. Een LED knipperlicht is veel directer dan een gloeilamp die je zie opgloeien en nagloeien. Bij de remlichten zie je hetzelfde effect. Trap je op de rem dan gaan de LED’s aan terwijl je een gloeilamp ziet opgloeien. Hetzelfde effect bij LED uit waar je een gloeilamp ziet nagloeien.

Moderne auto’s, zoals onze 166, hebben vaak een voorziening die detecteert of een (gloei)lamp stuk is. Het groene kastje zet over alle lampen een lage spanning die de lampen net niet doen opgloeien. Bij mijn vorige, pré facelift, 3.0 heb ik 2,6 Volt gemeten over de lampjes van het derde remlicht. Is een lamp stuk dan loopt er minder stroom en zal het Check Light Circuit een Lamp Check lampje laten branden op het dashboard. Nadeel van LED’s is dat ze geen gloeidraad hebben en in rust geen stroom trekken hetgeen bij veel wagens een Lamp Check oplevert. Mijn FL heeft dit Lamp Check circuit niet want met alle LED verlichting heb ik geen indicatie van een kapotte lamp en ook de 2,6 Volt heb ik niet gemeten over het derde remlicht.

Ik heb al mijn LED’s online gekocht in Amerika bij http://www.superbrightleds.com/ Zij leveren kwaliteitsproducten, zijn niet goedkoop maar zijn tot dusver een betrouwbare leverancier gebleken. Als zij een grote zending sturen kan het gebeuren dat de douane op Schiphol de zending onderschept en dat je bij levering aan huis nog eens extra 19% BTW moet betalen.

Advies is om de LED’s te kopen in de kleur van het glas waar achter ze komen. Rode LED’s achter het rode “glas”van de achterlichten. Dat geeft de minste brekingsverliezen. http://www.superbrightleds.com/images/products/car/white-red_comparison.jpg Uitzondering vormen de knipperlichten voor- en zijkant waar je oranje licht door wit glas wilt.


STADSLICHTEN

Begonnen met de stadslichten. Daarvoor aangeschaft 2 stuks van het type BA9s-WHP9 @ US$ 9,95 per stuk. 8 witte LED’s rondom en 1 op de kop. Let op, de locatiepinnetjes zitten op de hartlijn van de lampvoet terwijl die van de originele halogeenlampjes uit het hart staan. Met een Dremel tooltje 1 pinnetje weg gevijld waarmee de LED probleemloos in de fitting past. Het resultaat is stadslicht in dezelfde lichtkleur, 6000K, als de DS1 Bi-Xenon lampen.

Image
BA9s-WHP9

Image
De locatiepinnen op de hartlijn

Image
Het resultaat (Xenon uit)


ZIJ- EN KNIPPERLICHTEN VOOR


De knipperlichten voor vervangen door twee stuks van het type 1156-A45-T, @ US$ 24,95 per stuk, 42 gele LED’s rondom en 3 op de kop. Ook hier zitten de locatiepinnen op de hartlijn van de lampvoet terwijl die van de originele oranje gloeilamp uit het midden zitten. Ook hier de truc met de Dremel uitgevoerd.

Image
Origineel vs 1156-A45-T

Het resultaat:


Het verschil:

Knipperlicht links = LED, rechts = originele gloeilamp.

De LED is een te lage belasting voor de knipperlichtautomaat waardoor die met dubbele frequentie gaat tikken. (hinderlijk) Waarschijnlijk ook een waarschuwing voor een lamp defect omdat de knipperfrequentie van de LED wel de juiste is. Hiervoor een LED bulb Flasher Unit, CF13GL-02 @ US$ 12,95 besteld. Helaas kon ik deze unit niet plaatsen omdat de pin layout (3 pins) anders was dan van de bestaande (5 pins) Dit opgelost door 50 Watt load resistors te plaatsen over de zijknipperlicht LED’s.

De oranje gekleurde wedge base gloeilampjes in de zijknipperlichten vervangen door twee stuks van het type WLED-AHP9-T @ US$ 12,95 per stuk. 8 oranje LED’s rondom en 1 op de kop. Probleem hierbij was dat de LED hoger is dan het originele lampje waardoor de fitting niet meer in de lampunit gedraaid kan worden. Dit opgelost door de fitting met twee componenten lijm te verbinden met de lampunit. Vervolgens over het geheel de 50 Watt load resistors geplaatst.

Image
Origineel vs WLED-AHP9-T

Image
Op te vullen verschil

Image
De geplaatste load resistor

Het resultaat:Wordt vervolgd in de volgende post ivm maximum postlengte

---
2000 Alfa 166 3.0 V6 24v Super †
1993 Alfa RZ (Project)
1994 Alfa 155 V6
2007 Alfa 159 SW 1.9 JTD 8v

Off Topic:
2008 Fiat 500 1.3 JTDm Pop
27/May/2012, 20:37 Link to this post Verzend Email aan Yuri166   Verzend persoonlijk bericht aan Yuri166
 
Yuri166 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Administrator

Geregistreerd: 09-2005
Lokatie: ´s Gravenwezel (B)
Posts: 16927
Re: Ombouw naar LED verlichting


Vervolg:


REM- EN ACHTERLICHTEN

De buitenste rem- achterlichtlampen simpelweg vervangen door twee rode dual contact High Power 4 Watt LED’s. De typeaanduiding weet ik niet meer omdat ik deze LED’s al een paar jaar geleden gekocht heb en ze niet meer in het assortiment voorkomen. Destijds betaalde ik voor deze LED’s US$ 30 per stuk. De huidige vervanger is de 1157-R3X1W @ US$ 16,95. In totaal heb je daar 4 stuks van nodig omdat ik ook de binnenste achterlichten heb gemodificeerd naar rem- achterlichten.

Zelf plaatste ik 4 van deze LED’s:

Image

De modificatie van de binnenste achterlichten ( in de kofferklep) deed ik als volgt:

Omdat ik toch de rubber slang los moest halen waardoor de draden lopen vanaf de carrosserie naar de kofferklep

Image
Hiervoor dus

Meteen twee dunne adertjes (rood en oranje) uit een UTP kabel meegetrokken en deze aan één kant aangesloten aan het kabeltje naar het buitenste remlicht. Je kunt zulke lekkere dunne draadjes gebruiken omdat LED’s nauwelijks stroom trekken.

De UTP draadjes voorbereid naar de lampunits in de kofferklep (oranje, rood en wit)

Image

Verwijder de lampunits uit de kofferklep en maak het fittingblok los. Het kleine 5 Watt achterlichtlampje rechts (met 1 centrale contactpin) ga ik vervangen door de daarnaast getoonde LED met twee contactpinnen (achterlicht en stoplicht)

Image
5 Watt lamp vs 4 Watt dual LED

Maak met een Dremel tool het meest rechtse gat zo groot dat de LED er door past.

Image

Boor een klein gaatje aan de achterkant van het fittingblok achter de plek waar het 5 Watt lampje zit.

Image

Soldeer een stukje UTP draad aan het contact van de LED dat dient voor het stoplicht (dubbele intensiteit van de LED) en isoleer dit contactpunt zodat het niet in aanraking kan komen met de spanningsvoerende lip voor het achterlicht.

Image

Steek het draadje door het gaatje en monteer de LED in het fittingblok.

Image

Monteer het fittingblok met LED in de lampunit en monteer de lampunit. Doe hetzelfde met de andere lampunit. Soldeer, en werk af met krimpkous de voorbereide bedrading, wit, oranje en rood aan de draadjes die komen van de LED’s in beide fittingblokken.

Image


HET DERDE REMLICHT

Ook vaak een bron van ergernis is, als er eenmaal een lampje stuk gaat de overige 9 lampjes ook snel volgen. Ook het derde remlicht heb ik aangepakt door de 10 gloeilampjes te vervangen door 10 rode 1 cm LED’s

Handel daarvoor als volgt:

Verwijder de derde remlicht unit en splits die op in de volgende delen:

Image

Boor met een 10 mm boor de gaten op waardoor de oorspronkelijke gloeilampjes staken.

Image

Plak in deze gaten de 1 cm rode LED’s en verbind ze onderling door in de juiste polariteit.

Image

Image

Bij Conrad kocht ik een schakeling waarmee ik een 6 tot 28 Volt boordspanning terug kon brengen naar een 3 Volt voedingsspanning voor de LED’s. Normaal maak je een dergelijke schakeling zelf maar bij mij leidt dat meestal tot smeulende componenten en een vervolgens niet werkend geheel.

Image

Assembleer vervolgens de derde remlichtunit en sluit die aan op z’n voedingsdraad.

Het resultaat:

Image
4 LED achterlichten

Image
4 LED remlichten + 3e remlicht

De lichtopbrengst van de 4 remlichten is echt fenomenaal. Als ik op de afrit van de snelweg op mijn rem trap dan zie ik de verkeersborden reflecteren door het felle rode schijnsel van de remlichten.

Bij een stoplicht, met mijn voet op de rem (meestal vanwege de Sportronic) sta je denk ik niet met plezier achter mij.

Als meer clubleden dit willen kunnen we er misschien een gezamenlijk project van maken. Ik ben graag bereid met raad en daad te helpen.

Klaas Wortel. klaas164


---
2000 Alfa 166 3.0 V6 24v Super †
1993 Alfa RZ (Project)
1994 Alfa 155 V6
2007 Alfa 159 SW 1.9 JTD 8v

Off Topic:
2008 Fiat 500 1.3 JTDm Pop
27/May/2012, 20:38 Link to this post Verzend Email aan Yuri166   Verzend persoonlijk bericht aan Yuri166
 
U bent niet ingelogd (Aanmelden)